Kadıköy Anadolu Lisesi | Kadıköy Maarif Koleji

Kadıköy Anadolu Lisesi 

Ulusal Başarı ödülüne sahip ilk ve tek öğretim kurumu olan okul, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi'nin her yıl verdiği en çok öğrenci gönderen okul olarak RAGIP DEVRES ödülüne en çok hak kazanan okul konumundadır.
Sözel derslerin Türkçe okutulduğu okulda; sayısal dersler de -hazırlık sınıfları hariç- Türkçe okutulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonucuna göre öğrenci alan okulun, kampüs içinde kız ve erkek öğrencilerin kabul edildiği 180 kişilik bir de pansiyonu bulunmaktadır. Kampüsü konumu itibariyle Kalamış ve Moda manzarasına hakimdir. Okulun mezunları "Martı" olarak anılır.


Kadıköy Anadolu Lisesi ülkemizdeki;

  • En büyük lise festivalini düzenlemektedir. (KALtheFest)
  • Kesintisiz İngilizce Hazırlık Eğitimi veren tek devlet orta öğretim kurumudur.
  • Toplam Kalite Yönetimi (TQM) 'ni işleyişe alan ilk devlet lisesidir.
  • Ulusal Kalite Başarı Ödülü takdim edilen ilk orta öğretim kurumudur.
  • En yüksek üniversitelere öğrenci yerleştirme başarısına sahip lisedir.


TARİHÇESİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kurulduğu yıllarda genç cumhuriyete yön verecek üst düzey eğitimli siyasetçi, bilim adamı ve sanatçılar yetiştirmek amacıyla, Bakanlar Kurulu kararı ile meclis kararıyla Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından Kadıköy ilçesinin Moda semtindeki, günümüzde halen kullanılan kampüsünde "Kadıköy Maarif Koleji" adıyla kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne cumhuriyete hizmet etmiş, dünya çapında tanınan pek çok ünlü mezun vermiştir. Okulun kurulduğu ilk yıllarda koleje zorunlu yatılı olarak yalnız erkek öğrenciler kabul edilirken, 1964 yılından sonra kız öğrenciler de kabul edilmeye başlanmış ve yatılılık zorunluluğu kaldırılarak koleje gündüzlü öğrenciler de kabul edilmeye başlanmıştır.



"Memleketimizle dünya milletleri arasında günden güne artan kültürel ve ekonomik temaslar ve yurdumuzda büyük bir hızla gelişen iktisadi ve teknik çalışmalar için belli başlı dünya dillerini hakkıyla öğrenen, ilmi çalışmalardan daha geniş ölçüde faydalanmasını bilen gençlere şiddetle ihtiyaç hissedilmektedir". 

Okulun ilk yıllarında eğitim yapılan ana binası, Kapusen tarikatına ait ahşap bir manastırdı. Bu tarikat Lozan Anlaşmasına girmeyen dinsel bir topluluktu. I. Dünya savaşı sırasında kimsesizler okulu olarak kullanılan bina, İstanbul'a giren işgal kuvvetlerince boşaltılıp Kermelit Rahiplerine verilmiştir. Okul açılma fikrinden sonra bakanlık eski Kadıköy Kız Lisesi'nin bulunduğu araziyi satın almış fakat konumu ve bahçenin elverişliliği üzerine şu anki araziyi kullanma kararı almıştır. Zamanın İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Hayrullah Örs tarafından Kermelit Rahibeleri maddi olarak tatmin edilerek binalar boşaltılmış ve restorasyonu için manastır binası Ankara ve İstanbul Yapı Sanat Enstitülerine verilmiştir. Restorasyon tamamlandıktan sonra kolej 1955 yılında eğitim öğretim hayatına başlamıştır.

Kolejin ilk ve kurucu müdürü Macit Kılıçeri'dir. Okul 4 hazırlık sınıfı ile eğitim hayatına başlamıştır. Bu ilk hazırlık sınıflarına Fatih Sınıfları adı verilmiştir. Okul, bu değerli müdürünün çabalarıyla kısa sürede eğitim ve sosyal yönden hızla gelişmiş ve Kadıköy Maarif ekolünün temelleri bu yıllarada atılmaya başlanmıştır. Ne yazık ki kolej bu çok değerli müdürünü kısa zamanda kaybetme mutsuzluğunu yaşamıştır. Okulun kurucu müdürü Macit Kılıçeri'nin vefatı üzerine, yine Kılıçeri'nin okul arkadaşı olan Kamil Günel okula müdür olarak atanmıştır. 27 Mayıs Askeri Müdahalesi sonrasında kendisi istemese de Maarif Vekaletine Müfettiş olarak atanarak yerini Vehbi Güney'e bırakmıştır.

Okul, üçüncü müdürü Vehbi Güney'in çabalarıyla fen ve matematik derslerinde ilk mezunlarından itibaren önemli başarılar yakalamıştır. Vehbi Bey'in müdürlüğüne kadar sadece yabancı kökenli öğretmenler göreve kabul edilirken, onun müdürlüğü ile birlikte daha çok Türk kökenli ama İngiltere ve Amerika'da eğitim görmüş öğretmenler kabul edilmeye başlanmıştır.

1968 yılında okulun yeni pansiyon binası inşaası bitmiş, 1976 yılına girildiğinde yeni ana bina hizmete girmiştir. Bu tarihte okulun adı bakanlık kararı ile değiştirilmiş "Kadıköy Anadolu Lisesi" yapılmıştır. 1991-1992 yılında hazırlık sınıfı iki yıla çıkarılan okul, 2002-2003 eğitim yılından itibaren 1 yıl İngilizce hazırlık 4 yıl lise olarak eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir.

Okul 2010-2011 öğretim yılından başlayarak Fransızca eğitimine son vermiştir.


Okul Renkleri


Kurulduğu ilk günden bu yana okulun renkleri, siyaha çalan tokça bir yeşil ve düz bir sarıdır. Aynı zamanda üçüncü bir renk olarak siyah ya da beyaz tercih edilmektedir.


Okul Amblemi


Kadıköy Maarif Kolejinin açıldığı 1955 yılında Uğur Ergun (Okul No 62) ve Şeref F. Günday ( Okul No 55) bir akşam mütalâasında birlikte oturup Kadıköy Maarif Kolejinin armasını oluşturdular. Martı Şeref F. Günday'ın en çok sevdiği kuştu ve halen de öyledir. Çünkü martı pırıl pırıl temizliği ve güzelliğinin yanında kendisi karada, havada ve denizde hayatını sürdürdüğü gibi yavrularının da aynı şekilde yaşamaları için onları canı gönülden korur, besler ve eğitir. Dolayısıyla, martı yaşadığı ortamlar itibariyle insanların da başarıyla benimsediği yaratıklardan biridir. Armadaki, yeşil ve sarı renklere gelince: Ayni gün Müdür Vekili ve Baş Muavin Sayın Fatma İncediken’in odasında okul üniforması görüşülmüş ve Şeref F. Günday'ın yeşil kadife ceketi, ve ona ilaveten yeşil kep ve gri pantolon Kadıköy Maarif Kolejinin resmi üniforması olarak kararlaştırılmıştır. Armadaki sari renk ise yeşil ile birlikte güzel bir renk uyumu sağladığından Uğur ve Şeref tarafından seçilmiştir. Martinin vücudu ve kanatlarıyla ikinci bir K harfi oluşturup K harfinin üstüne yerleştirip armanın şeklini Uğur Ergun gerçekleştirmiştir. Armanın sol göğüs ceket cebi üzerinde yerini almasıyla da Kadıköy Maarif Koleji Üniforması Sayın Fatma İncediken tarafından onaylanıp son resmi şeklini almıştır.

Ayrıca, Kadıköy Maarif Kolejinin yukarıda tanımı yapılan armasını başlık olarak taşıyan ilk gazetesi Sea Gull da Şeref F. Günday (55) ve Uğur Ergun (62) tarafından kurulmuş ve yayınlanmıştır.

Okul amblemi, kurulduğu ilk yıldan bu yana iyileştirmeler dışında hiç değişmemiştir. Siyah ya da Beyaz bir zemin üzerinde Yeşil bir eğri içinde, Kadıköy ve Kolej isimlerini temsilen Sarı renkli "K" harfi ve üzerinde beyaz bir martı bulunmaktadır.


Okul Marşı


Işığımız ilimdir, yolumuz vatan yolu
Ruhumuzu titreten ümittir hedefimiz.

Yarına varmak için kalbimiz iman dolu
Maarif Koleji'nin hız alan gençleriyiz.


Türk gücünü bu hızla dile getireceğiz,
Aldığımız görevi sona erdireceğiz.

Kadıköy Koleji'miz, feyz aldığım ocağım
Senden aldığım hızla yolumu bulacağım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder